Susanna Bill

Susanna Bill

Om min blog

Välkommen till min matblogg! Jag hoppas att mina recept och tankar kan inspirera och locka dig till att testa och experimentera du med. Det är ju så god mat blir till. Att jag älskar att stå i köket behöver jag väl knappt berätta, men det gör jag. Jag vill att min mat skall vara välkryddad, god och inte alltid bygga på att man har tillgång till specialbutiker eller stor plånbok. Berätta gärna vad du tycker!
Jag driver också Fudgeprojektet, som kokar och säljer världens godaste fudge! Här kan du läsa mer om det.

Crème Caramel

DesserterPosted by Susanna 29 Nov, 2013 10:11
Så gott, så gott! Och visst låter Crème Caramel både godare och mer sofistikerat än Brylépudding…? Men gör den dagen innan och inte som jag, som serverade mina samma dag - de smakade bara ägg. Dessutom stannade delar av såsen kvar i formen, så det blev inte riktigt som jag hade hoppats på.

Den som blev över åt vi dagen därpå och där fanns vaniljen, puddingens lena kalla konsistens och en perfekt karamellsås! Så gör den idag och bjud ditt middagssällskap på en riktig klassiker som efterrätt till lördagsmiddagen.

Ingredienser
6 dl helmjölk
1 vaniljstång
3 ägg
2 äggulor
80 g strösocker

Karamellsås
3/4 dl vatten
100g strösocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölk och vaniljstång och låt stå och svalna en stund så att vaniljstångens smak dras ur. Häll i sockret och rör tills det har löst sig.
Ibland kokar det över, så passa mjölken ordentligt...

Vispa ihop ägg och äggulor och rör ner äggblandningen i mjölken.

Häll socker och vatten i en stekpanna och låt stå tills sockret är bärnstensfärgat. Rör inte, då skapas det klumpar av sockerkristaller som är svåra att smälta. Vicka och vrid istället pannan så att smältningen sker jämt. Värm formarna med varmt vatten, är de kalla stelnar såsen för snabbt när du häller ner den i formarna. Häll ned såsen i formarna med en stor slev. Såsen är väldigt varm (ca 125-130 grader) så akta fingrarna så att du inte bränner dig! Fyll formarna med ägg och mjölkkräm.
Grädda i vattenbad i ca 40 minuter. Puddingarna är klara när du sticker ner en kniv och den kommer upp utan smet. Låt stå kallt ÖVER NATTEN. Skär med en kniv försiktigt runt formarna och stjälp upp dem på djupa tallrikar. Underbart goda som de är men för att citera Bonniers kokbok från 1986: "Vill man frossa serveras grädde till". Frossa - ett sånt ord!  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post38