Susanna Bill

Susanna Bill

Om min blog

Välkommen till min matblogg! Jag hoppas att mina recept och tankar kan inspirera och locka dig till att testa och experimentera du med. Det är ju så god mat blir till. Att jag älskar att stå i köket behöver jag väl knappt berätta, men det gör jag. Jag vill att min mat skall vara välkryddad, god och inte alltid bygga på att man har tillgång till specialbutiker eller stor plånbok. Berätta gärna vad du tycker!
Jag driver också Fudgeprojektet, som kokar och säljer världens godaste fudge! Här kan du läsa mer om det.

Vitkål med kapris och brynt smör

VeggoPosted by Susanna 06 Feb, 2014 17:03
I kväll äter vi mat från tidningen Buffé: ugnsrostad vitkål, brynt smör, kapris och krämigt ägg. Till det kallrökt lax. Blir det gott så kommer receptet här senare.

Nu är det senare och det här receptet kommer att bli ett stående inslag hos oss. Gu vad det blev gott! Kålens sötma med tuggmotstånd, äggens krämiga lenhet, kaprisens knapriga pikanta sälta och så brynt smör, som bara blir fel om man bränner det… Tack tidningen Buffé för det här!

Ingredienser (2 pers)
1/2 vitkålshuvud
2msk mellanstora kapris
2 ägg
50 g smör
salt
svartpeppar


Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader. Skär vitkålen i klyftor (behåll rotstocken) och lägg i en smörad ugnsfast form. Salta, peppra och ringla litet flytande smör över. Sätt in klyftorna i varm ugn och baka tills kålen är helt mjuk. Vänd klyftorna litet då och då och ös med det smör som har samlats i botten på formen.

Medan kålen bakas koka äggen så att de har ett krämigt inre (det gör du enklast genom att koka upp vattnet, lägg försiktigt ner äggen och dra ner på värmen så att vattnet bara sjuder. Låt det koka i ca 8 minuter. Tag av från spisen, häll bort vattnet och spola med kallt vatten. Skala äggen).

Bryn smöret: smält det i varm kastrull och låt det puttra tills det börjar bli brunt. Då tar du genast av det från plattan, annars bränns smöret. Vissa tycker att man inte skall använda bottensatsen, men jag tycker att det finns både god sälta och knäckighet där så jag brukar låta bottensatsen vara kvar.

Stek kaprisen knaprig i varm panna.

Tag ut kålen och skär över ägget i grova bitar, strö över kapris och brynt smör. Overkligt gott.
  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post81

Paneer

VeggoPosted by Susanna 09 Jan, 2014 15:17

En av de absolut godaste rätterna i det indiska köket är palaak paneer: spenatcurry med färskost. När jag bodde i Indien åt jag den så ofta den fanns på menyn men det tog många år innan jag förstod hur enkelt det är att göra egen paneer. Här kommer mitt recept:

Ingredienser:
2liter helmjölk
2dl yoghurt
2-3msk rödvinsvinäger
1msk spiskummin


Gör så här:
Värm mjölken i en stor kastrull. Rör ner spiskummin när mjölken är riktigt varm. Låt mjölken koka upp och tag av den från plattan. Rör ner yoghurt och vinäger så att mjölken skär sig. Det skall bli grumlig vassle och ostmassa i kastrullen (som faktiskt ser litet ut som babykräk…). Häll över ostmassan i ett durkslag, gärna fodrat med en handduk eller silduk och låt den rinna av ordentligt.
Gör ett paket och lägg det under press i några timmar.
Sedan har du en milt syrlig färskost redo för tillagning. Skär den i kuber eller tjocka skivor och stek den i panna i litet smör. Servera med någon god curry. Till audition för Sveriges Mästerkock 2013 hade jag bla palak paneer (färskost med spenatcurry) på tallriken, men eftersom jag inte blev riktigt nöjd med den så föreslår jag att du gör en vegetarisk variant av butter chicken istället. Den såsen passar helt perfekt även till paneer för en vegetarisk variant av en av det indiska kökets allra bästa rätter.

Se receptet här: http://www.susannabill.com/#post58

  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post59

Aversion mot grytor?

VeggoPosted by Susanna 07 Jan, 2014 22:07
verkar jag ha för nu har jag kollat upp eller lagat rödbetsbiffar, kikärtsbiffar, majsplättar, ricottabiffar, vegetariska julköttbullar och fetaostkakor. Dags att bredda repertoaren en aning kanske och satsa litet på det där grytiga, soggiga och röriga…?


  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post56

Susanna goes veggo!

VeggoPosted by Susanna 04 Jan, 2014 15:56

Ända sedan i somras har jag försökt dra ner på köttätandet dels för att jag blir så illa berörd av hur många av de djur som vi sätter tänderna i blir behandlade dels för att jag vill bli bättre på att laga vegetariska rätter. Jag bestämde mig för att helt sluta äta köttpålägg (vilket inte var så svårt eftersom frukost mest är en plåga) och att beställa fisk eller vegetariskt när det gick på restaurang. Det gick sådär och planen att äta en veggo-middag i veckan blev mer en plan än något annat. Så nu har jag tagit i med hårdhandskarna och berättade för familjen att januari blir min veggomånad.

Jag har redan märkt några saker:
1. Luncherna måste planeras annorlunda nu när jag inte kan äta den bacon och de prinskorvarna som är stapelvaror i hushållet
2. Nu när grönsaker, bönor, ost och rotfrukter förvandlas från biroll till huvudroll får de kosta mer. 20 kr för en burk ricotta kan inte kännas dyrt utan måste vara helt ok – jag kan ju inte överleva på morötter och potatis hela månaden.
3. Jag tror att jag kommer att sakna det här med kött: tuggmotstånd – veggo känns som att det blir litet soggigare, ”rörigare”, grytigare och mer gratinerat än med en köttingrediens; rökt smak – gu vad mycket kött som är rökt på olika sätt: skinka, korv, bacon, prinskorvar och gott är det (rökt fisk smakar inte lika gott)
4. Jag känner mig omständlig när jag frågar efter ett vegetariskt alternativ – det gjorde jag redan under höstens experiment och på måndag skall vi äta borta. Jag känner redan att jag blir krånglig…  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post53