Susanna Bill

Susanna Bill

Om min blog

Välkommen till min matblogg! Jag hoppas att mina recept och tankar kan inspirera och locka dig till att testa och experimentera du med. Det är ju så god mat blir till. Att jag älskar att stå i köket behöver jag väl knappt berätta, men det gör jag. Jag vill att min mat skall vara välkryddad, god och inte alltid bygga på att man har tillgång till specialbutiker eller stor plånbok. Berätta gärna vad du tycker!
Jag driver också Fudgeprojektet, som kokar och säljer världens godaste fudge! Här kan du läsa mer om det.

Nudelsallad

TillbehörPosted by Susanna 23 Jun, 2014 10:19

Nudelsallad har väl blivit litet som pytt i panna. Alla gör det på ett eller annat sätt och hur den smakar och ser ut beror på vad som finns i kylen för tillfället. Knepet tycker jag är att rätt nudlar. Risken är annars att allt bara klumpar ihop sig utan att blandas och det ser inte så kul ut. Jag älskar risnudlar. Glasnudlar gjorda på mungbönor däremot tycker jag alltid bara klumpar ihop sig. Eller så är det jag som tillagar dem utan kärlek… Här kommer i alla fall ett recept på nudelsallad. Här är mis en place ett hett tips, (dvs hacka och skala innan du kokar nudlarna) eftersom samtliga ingredienser smakar bäst à la minute:

Ingredienser (för 4 pers):
200g risnudlar
½ litet vitkålshuvud
4 små eller 2 större pak choi
2 stora klyftor vitlök
2 stora kvistar thaibasilika
en liten bit färska ingefära, ca 3 cm
1 dl hackade jordnötter
skvättar av sesamolja (inte den kallpressade) och rapsolja
mindre skvätt tabasco (eller sambal oelek)
salt

Gör så här:
Strimla vitkålen. Dela pak choi i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och riv ingefäran och se till att saften som bildas inte rinner bort (det är den som används till kryddningen). Sätt på och salta vattnet till risnudlarna. Just som du lägger i risnudlarna i kokande vatten börjar du steka kål, vitlök och pak choi i en wokpanna eller stor stekpanna i en blanding av sesamolja och rapsolja. Koka nudlarna exakt som det står på paketet. Häll av vattnet ordentligt och kör ner nudlarna bland grönsakerna. Krydda med salt och tabasco och häll på mer olja om det ser torrt ut. Pressa den rivna ingefäran så att saften går ner i woken. Till sist rör du ner hackad thaibasilika och hackade jordnötter. Klart. Njut. Till pulled pork five spice exemeplvis. Receptet på det hittar du här.  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post106