Susanna Bill

Susanna Bill

Om min blog

Välkommen till min matblogg! Jag hoppas att mina recept och tankar kan inspirera och locka dig till att testa och experimentera du med. Det är ju så god mat blir till. Att jag älskar att stå i köket behöver jag väl knappt berätta, men det gör jag. Jag vill att min mat skall vara välkryddad, god och inte alltid bygga på att man har tillgång till specialbutiker eller stor plånbok. Berätta gärna vad du tycker!
Jag driver också Fudgeprojektet, som kokar och säljer världens godaste fudge! Här kan du läsa mer om det.

Barbequesås

TillbehörPosted by Susanna 30 Jun, 2014 18:03

Egentligen är barbequesås essensen av fyra av våra smaker: salt, surt, sött och litet umami. Beskan får stanna utanför (skönt tycker jag för beska har aldrig platsat riktigt i min mun). Visst går det att köpa goda färdiglagade varianter, men varför inte testa en egen? Här kommer mitt recept som passar särskilt bra till kyckling och fläskkött (testa den tull pulled pork exempelvis). Liquid smoke ger den där härliga röksmaken. Har du ingen sådan så tag i litet whiskey istället. Jag gissar att ca 2 msk blir lagom, men test och smaka dig fram. Som alltid kan jag inte låta bli att dra i litet saft av färsk ingefära. Den lyfter det mesta!

Ingredienser:
2 ½ dl ketchup (gärna Heinz)
3 klyftor vitlök
4 msk japansk soja
4 msk rödvinsvinäger
3-4msk flytande honung
2 msk dijonsenap
en liten bit färsk ingefära
2msk tomatpuré
2 tsk curry
2 tsk liquid smoke
1-2krm chiliflakes
salt
svartpeppar


Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom salt, peppar, ingefäran och vitlöken i en kastrull. Skala och pressa ner vitlöken och koka upp. Låt såsen stå och småputtra i ca 20 minuter. Skala och riv ingefäran. Pressa ur saften ner i såsen och släng det torra köttet. Smaka av med salt och svartpeppar och litet mer honung om du tycker att den är för syrlig. Klar!
PS. Jo det är min gamla Stubbs flaska. Den är allra godast! DS

  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post108