Susanna Bill

Susanna Bill

Om min blog

Välkommen till min matblogg! Jag hoppas att mina recept och tankar kan inspirera och locka dig till att testa och experimentera du med. Det är ju så god mat blir till. Att jag älskar att stå i köket behöver jag väl knappt berätta, men det gör jag. Jag vill att min mat skall vara välkryddad, god och inte alltid bygga på att man har tillgång till specialbutiker eller stor plånbok. Berätta gärna vad du tycker!
Jag driver också Fudgeprojektet, som kokar och säljer världens godaste fudge! Här kan du läsa mer om det.

Tortelloni med kyckling och kantareller

Huvudrätt pastaPosted by Susanna 04 Sep, 2014 12:36

Riktig comfortfood är det: kyckling-kantareller-vitlök och svamp. Så gott, så lättätet och lagom krämig fin sås. Istället för att koka ihop allt till en sås så monterar du rätten precis innan de skall ätas, så den kommer garanterat att smaka nylagat. Så lägg 30 minuter fokuserad matlagningstid och fredagsmyset är fixat– du kommer inte att ångra dig!

Ingredienser (4 personer)
3 kycklingfiléer
2-3hg kantareller
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
3 äggulor
1 dl vispgrädde
1 ½ msk kycklingfond, alternativt 1 kycklingbuljongtärning upplöst i litet vatten (Smula tärningen i en lite skål, koka upp vatten och häll över ca 2 msk. Rör tills tärningen är upplöst)
1 knippe persilja
1 bit parmesan (ca 1 dl riven)
skalet från ½ citron
smör att steka i
svartpeppar
salt
400g tortelloni eller annan kort pasta


Gör så här:
Dela kantarellerna i ungefär lika stora delar. Ett tips är att dra isär dem istället för att skära dem – det ger mer naturliga bitar och ser finare ut på tallriken. Skiva kycklingen i tunna skivor. Finhacka vitlöken. Rör ihop äggulor och fonden/den avsvalnade buljongen till en jämn sås. Riv parmesanen, hacka persiljan och blanda ihop dem.

Värm en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör. Häll i ca hälften av kantarellerna när pannan är varm och rör INTE utan vänta tills svampen har fått en fin stekyta. Först då rör du, så får du litet mer stekt svampsmak istället för att steka ur vätskan och få kokt nästan litet stuvad känsla på kantarellerna som det blir annars. Lyft ur svampen och stek resten på samma sätt.

I samma panna klicka i litet mer smör och lägg först i vitlöken, sedan kycklingen. Krydda med salt och peppar och låt kycklingen bli genomstekt. Häll tillbaka svampen och håll det varmt om pastan inte är färdigkokt ännu. Samtidigt som du steker kycklingen kokar du också pastan (det är lagom att sätta på pastavattnet samtidigt som du värmer stekpannan till kantarellerna).

Till sist river du skalet på citronen och rör ner i persilje och parmesanblandningen. River man citronen för tidigt så tappar den en del smak tycker jag.

Häll grädd/buljongblandningen över den färdigkokta pastan. Rör ner svamp och kycklingblandningen och till sist parmesan-persilja-citronen. Blanda och servera pronto! Pasta gillar INTE att vänta på gästerna. Dra gärna några extra tag med svartpepparkvarnen så får du den där härliga doften som pricken över i. Ät! Njut! Det är fredagkväll. Oavsett vilken dag du lagar den…

  • Comments(0)//www.susannabill.com/#post111